Titel: "Dra genom jola"- mot ris.

Meddelare: F.d. kyrkvaktmästare Johan Magnus Berglund  År: 1915

Socken/stad: Nora  By/kvarter: Slipsta

Det finns än i dag de som brukar " dra barn genom jola," då de har ris. Man gör ett hål genom en jordtuva eller ren. Så lindar man in barnet i ett lakan eller ett annat skynke och drar barnet nio gånger genom det här hålet. Det skall vara två, som hjälps åt. Den ena stoppar in barnet i hålet, och den andra tar emot det och för det tillbaka ovan jord i en cirkel, som går motsols. Under det de håller på med detta, har de ögonen förbundna, och de skall hålla sig tysta och allvarsamma. Detta skall göras en torsdagskväll i nedan.